انجمن های تخصصی  فلش خور
لايحه حاج محمدحسين کازراني در خصوص خودکفايي ملي - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum)
+-- انجمن: علم، فرهنگ، هنر (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+--- انجمن: تاریخ (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=34)
+--- موضوع: لايحه حاج محمدحسين کازراني در خصوص خودکفايي ملي (/showthread.php?tid=100237)



لايحه حاج محمدحسين کازراني در خصوص خودکفايي ملي - Mr.Robot - 07-04-2014

تفکر ملي خودکفايي، انديشه غالب و حاکم و غيرقابل تخلق در ماهيت حکومت حاج آقا نورالله بوده است و اين مهم در باور و عملکرد تجار و کليه اصناف نيز قابل تحقيق مي‏باشد، به يک نقل تاريخي در مورد انديشه يکي از تجار سرشناس در اين رابطه نظر مي‏نماييم:

سؤال و جواب؛ عنوان مکتوبي است که رئيس تجار ملي اصفهان که از پيروان دو مجتهد و از اعضاي فعال انجمن مقدس ملي اصفهان است در جواب سؤوالات مختلف ايراد کرده و نظر به طرز تفکر کساني که در اصفهان در زمان مشروطيت به رهبري حاج آقا نورالله مدخليت و نظارت کلي بر جريانات و روند اقتصادي شهر داشته‏اند، نظرات اين شخص مؤيد جو غالب‏ اقتصادي در جامعه بوده است.

سؤال و جواب؛ لايحه‏اي است که جناب حاجي محمدحسين کازراني وطن‏دوست در ترويج منسوج وطن به عنوان سؤال و جواب مرقوم داشته‏اند و به اداره (روزنامه) فرستاده‏اند:
سؤال: چندي است در اين شهر هنگامه عظيمي مشاهده مي‏نماييم. اگر شما از کيفيت آن واقف هستيد، مرا خبر دهيد؟
جواب: چه هنگامه تازه ديده‏ايد؟

سؤال: بعضي از علماي اعلام و رؤساي فخام و تجار ذوي‏الاحترام لباس کرباس پوشيده و مردم را به پوشيدن اين لباس ترغيب مي‏نمايند. مگر پارچه‏هاي لطيف و نظيف مثل فاستوني و ماهوت و دبيت و غيره چه عيب دارد که ترک نموده و مايل به کرباس شده‏اند؟
جواب: مگر نمي‏دانيد اهالي ايران از خواب غفلت بيدار و از مستي جهالت هشيار شده‏اند. اينها علايم ترقي است. اينها نشانه شرافت و مقدمات صعود به مدارج عاليه است. علماي اعلام و رؤساي فخام ما ملبس به لباس کرباس شده‏اند براي شرافت آن که ما را آگاه نمايند و بفهمانند که کرباس خشن ما ترجيح دارد به ماهوت و فاستوني و پارچه‏هاي نرم لطيف خارجه.

سؤال : کرباس چه شرافتي بر اقمشه خارجه دارد؟
جواب : لباس کرباس شرافت مليت و قوام قوميت ما را حفظ مي‏نمايد و از ذلت احتياج ما را مي‏رهاند که محتاج به غير نباشيم و ثروت مملکت ما محفوظ بماند.

سؤال : کرباس چگونه شرافت مليت ما را حفظ مي‏نمايد؟
جواب : شرافت هر قوم و سعادت هر مملکتي و استقلال هر مملکتي به رفع احتياج از خارج است اگر به لباس کرباس خود قناعت کنيم از جهت لباس مستغني هستيم و حاجت به اجانب نداريم؛ يعني خود صاحب کرباس هستيم و دست تکدّي ما پيش غير دراز نيست و عرض و ناموس بهاي پارچه خوش رنگ بر باد نداده‏ايم و تسلط اجانب بر ما کم خواهد شد.

سؤال : لباس کرباس چگونه ثروت ملکي را محفوظ مي‏دارد؟
جواب : چندين سال است که رابطه اجانب به مملکت ما جاري است ولي بي‏علمي و جهالت ما را دانسته‏اند. هر روز يک نوع قماش خوش رنگ و اسباب قشنگ تازه براي فريب آورده ماحصل حيات ما را به بهاي آن مي‏ربودند. و هموطنان عزيز ما جاهلانه پول و ثروتي که با زحمات شاقه تحصيل نموده به رايگان تقديم آنها مي‏نمودند تا به حدي که اجناس مال‏التجاره ما که در واقع سرمايه ملکي ماست و بايد به عوض آن پول طلا و نقره از خارج ، داخل مملکت نمايد. با کمال ذلت از دست ما خارج نموده و در مقابل اسباب بازي براي کودکان نادان فراهم مي‏نمودند. و به درجه‏اي اين حيله و تزوير کارگر شده که دولت قوي‏شوکت ما را گرفتار فاقه نموده، مقروض و ذليل و محتاج به خود کردند. و به هم دستي وزراي خائن خانه برانداز دست تعدي به عصمت خاک وطن ما دراز نموده، معادن ما را بردند؛ شهرهاي ما را گرفتند؛ تجار محترم ما را دلال و کارگذار خود نمودند؛ رشته تجارت را بکلي از دست ما گرفتند. طرق و شوارع ما را تصرف نمودند و به طوري ما را خوار و خفيف نمودند که پول مملکت ما را به هر قيمت و مقدار که بخواهند نسبت به مسکوکات خود تسعير مي‏نمايند و ما ابدا اختيار نداريم؛ بلکه از فرط جهالت مطلب به اين واضحي را درک نمي‏کنيم، (افسوس برناداني و جهالت ما) اما وقتي که ما احتياجات خود را از آنها سلب نماييم و لوازم معيشت خود را از داخله مملکت فراهم نماييم، چنانچه پدران ما معمول داشتند، پول از مملکت خارج نخواهد شد. و به عوض مال‏التجاره ما که خارج مي‏شود پول و طلا و نقره داخل مملکت خواهد شد. و در واقع آن وقت ما صاحب اختيار مال خود خواهيم بود. و دولت و ملت ما در عداد ملل و دول مستقله به شمار مي‏رود. و پس حال که في‏الجمله به بيچارگي و فلاکت خود برخوردار شديم و معايب کار را ملتفت شده‏ايم، بر ما واجب است که حتي‏الامکان از اين سيل کوه‏کن که هستي مملکت و آبروي ملت ما را مي‏برد، جلوگيري نماييم. و سدّي بهتر از رفع احتياج مانع آن نخواهد شد.

سؤال : لباس غير کرباس هم که ممکن است از منسوجات داخله به خوبي و ظرافت مهيا شود و خصوصيت کرباس از چه جهت است؟
جواب : اولاً ساير منسوجات امروزه کفايت لباس تمام اهالي ايران را نمي‏دهد و به قدر کفايت دستگاه پارچه‏بافي دستي نداريم. ولي کرباس به هر مقدار لازم شود، مي‏توان مهيا نمود حتي از فاضل مصرف خود به خارج هم مي‏توانيم بفرستيم.

ثانيا: از منسوجات ديگر بازار جهت ريسمان و رنگ گاهي محتاج به خارج خواهيم شد و بالمرّه مستغني نخواهيم شد. مثلاً از يک رنگ نيل که صرف نظر نموديم در سال اقلاً يک صد هزار تومان از خرج مملکت ما کاسته و بر دخلش افزوده خواهد شد. و اين مبلغ پول ما به خارج به بهاي نيل نخواهد رفت. و هم چنين ساير جزييات لوازم معيشت ما که امروز متذکر و ملتفت آنها مي‏شويم هر يک را مراعات نموديم و تبديل به مال داخله نماييم، در سال کرورها تفاوت مي‏نمايد.
نقل از روزنامه جهاد اکبر، 23 رجب 1325 قمري.