انجمن های تخصصی  فلش خور
کژپشتی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum)
+-- انجمن: علم، فرهنگ، هنر (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+--- انجمن: پزشکی (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=57)
+--- موضوع: کژپشتی (/showthread.php?tid=216177)



کژپشتی - eɴιɢмαтιc - 21-03-2015

گر در یک فرد سالم ستون مهرهها را از روبرو یا پشت نگاه کنید به صورت یک خط راست دیده میشود. بیماری کَژپُشتی یا اسکولیوز (به انگلیسی: scoliosis) انحراف جانبی ستون مهرهها (به راست یا چپ) می تواند به علت ناهنجاری مادرزادی (مثلا نوروفیبروماتوز) یا اسکولیوز اکتسابی(مثلا بیماری راشیتیسم) ایجاد شود.
اختلال در عملکرد عضلات که میوپاتی خوانده میشود به نوع خاصی از اسکولیوز منجر میشود که به آن اسکولیوز میوپاتیک می گویند.دیستروفیهای عضلانی جزو این گروه قرار می گیرند.
ممکن است اسکولیوز به علت اختلال عملکرد عصب ایجاد شود که بنام اسکولیوز نوروپاتیک شناخته می شود.
مسئله مهمی که باید در انحراف جانبی ستون فقرات توجه داشته باشیم این است که جهت حرکت زوائد خاری (به انگلیسی: spinous processes) به سمت تقعر میباشد درحالیکه دندهها و جسم مهرهها برخلاف زواید خاری چرخشی به طرف تحدب دارند.این پدیده(چرخش دندهها به سمت تحدب)باعث ایجاد برجستگی در سمت تحدب می گردد و اصطلاح انگلیسی آن Posterior Hump می باشد.
به هرگونه انحراف ستون فقرات کژپشتی میگویند که به دو صورت C Type و S Type وجود دارد. در نوع C یک قوس و در نوع S دو قوس غیرنرمال ایجاد میشود.میزان قوس در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت میباشد که خود این مسئله نوعی از درجه بندی را ایجاد میکند. در کژپشتی به دلیل عدم قرینگی و غیرطبیعی بودن ستون فقرات، نیروها ی وارده به آن حتی درصورت طبیعی بودن باعث فشار به عضلات، رباطها، دیسکهای بین مهرهای و مفاصل بین مهره ای پشتی میگردد و درنتیجه منجربه تشدید درد در ستون فقرات به خصوص ناحیه کمر میشود.
البته کژپشتی به دو صورت غیرساختمانی (Mobile) و ساختمانی (Fixed) وجود دارد که طبقه بندی دیگری در ارتباط با این بیماری است که جهت نوع درمان مهم است.در نوع غیرساختمانی که برگشت پذیر نیز خوانده میشود درصورت خم کردن تنه به جلو و یا دراز کشیدن اصلاح میشود. وضعیتهای نادرست، کمردردها ی شدید به خصوص فتق دیسک، برخی از تومورها و اختلاف طول اندامها میتوانند این حالت را ایجاد کنند. در نوع ساختمانی برخلاف نوع غیرساختمانی در حالت خم شدن به جلو انحراف و قوس ازبین نمیرود. اسکولیوز ساختمانی به دلیل نقص عضو، برخی از بیماریهای عضلانی، بعضی از ناهنجاریها ی مادرزادی، بیماریهای عصبی (فلج مغزی, پولیومیلبت, سیرنگومیلی و...) و گهگاه به دلایل ناشناخته در کودکان، نوجوانان و جوانان به وجود میآید.
کژپشتی با توجه به نوع آن، میزان انحراف، سن بیمار و... نیاز به وسایل کمکی, فیزیوتراپی و یا عمل جراحی دارد.
این بیماری که بیشتر در دختران نوجوان پدید میآید علل مختلفی دارد که شایعترین آن کژپشتی ناشناخته میباشد.

رادیوگرافی از یک کژپشتی

دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
کژپشتی 1


اندازه گیری زاویه کاب در کژپشتی.

دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
کژپشتی 1

درمان

درمان این بیماری به دو روش میباشد: درمان جراحی و درمان غیر جراحیکه درمان غیر جراحی شامل فیزیوتراپی و بریس میباشد.
بیمارانی که نیاز به عمل جراحی دارند شامل:
-اگر در سن رشد میزان انحراف بیشتر از 40 درجه باشد
-اگر انحراف جانبی در سنین رشدی به صورت پیشرونده ادامه یابد
-اگر بیشتر از 50 درجه پس از پایان رشد باشد