انجمن های تخصصی  فلش خور
سال نوری. - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum)
+-- انجمن: علم، فرهنگ، هنر (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+--- انجمن: دانستنیها و موضوعات علمی (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=33)
+---- انجمن: هوا فضا و نجوم (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=78)
+---- موضوع: سال نوری. (/showthread.php?tid=283580)



سال نوری. - SɪʟᴠᴇʀMɪɴᴅ - 05-05-2020

سال نوری (به انگلیسی: Light-year) و مخفف آن «ly»، از یکاهای (به انگلیسی: Units of measurement) مورد استفاده در سنجش طول یا درازا است و بیشتر در محاسبات مربوط به کیهان‌شناسی و نجوم به کار می‌رود. سال نوری مطابق تعریف برابر است با مسافتی که نور در مدت یک سال در شرایط خلاء طی می‌کند و تقریباً برابر است با ۹ پتامتر (9Pm).
در این تعریف، دو عامل سرعت نور در خلاء و مدت زمانِ یک سال دخالت دارند. در حال حاضر، مدت زمان دقیق سال که باید برای محاسبهٔ مقدار سال نوری استفاده شود، به صورت بین‌المللی تعریف نشده است و تنها توصیه‌نامه‌ای مبتنی بر استفاده از سال رومی (یولیانی) توسط اتحادیه بین‌المللی اخترشناسی ارائه شده است.
بر مبنای این توصیه‌نامه، یک سال برابر است با ۳۶۵٫۲۵ روز که هر روز معادل ۸۶٫۴۰۰ ثانیه می‌باشد، که با احتساب تعریف سرعت نور به مقدار ۲۹۹،۷۹۲،۴۵۸ متر بر ثانیه، مقدار مسافت سال نوری معادل ۹،۴۶۰،۷۳۰،۴۷۲،۵۸۰،۸۰۰ متر خواهد بود.
به خاطر استاندارد نبودن تعریف ارائه شده از سال و همچنین به دلیل دقت بالای مورد نیاز در کمیت‌های کیهان‌شناسی و نجومی، از واحد پارسک — به جای سال نوری — استفاده می‌شود. البته در کاربردهای عمومی همچنان عنوان سال نوری بیشتر به کار می‌رود و بعضاً با فرض هر سال معادل ۳۶۵ روز و سرعت نور معادل ۳۰۰،۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه، مقدار سال نوری را تقریباً برابر با ۱۰۱۵ × ۹٫۴۶۱ متر می‌گیرند که البته پذیرفته نیست.
این که بگوییم سال نوری مسافت بسیار بزرگی را نشان می‌دهد، کمی گنگ است. چرا که «بزرگی» صفتی است نسبی و همچنین در این جهان بی‌کران، سال نوری نیز ناچیز است. پس به کار بردن این جمله که «سال نوری مسافت بسیار بزرگی است» به خودی خود اشتباه است. می‌توان گفت سال نوری حدوداً ۶۰ هزار برابر فاصلهٔ زمین تا خورشید است و به عبارت دیگر برابر ۹ بیلیون کیلومتر در مقیاس بزرگ و ۹ تریلیون کیلومتر در مقیاس کوچک است که به صورت تقریبی و گردشده برابر است با: «۹،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ متر»
هنگامی که گفته می‌شود ستاره x حدود ۵ میلیون سال نوری با زمین فاصله دارد، بدین معناست که ۵ میلیون سال پیش از این ستاره نوری ساطع شده که پس از ۵ میلیون سال به زمین رسیده و ما تازه بعد از ۵ میلیون سال آن نور را دیده‌ایم و به وجود چنین ستاره‌ای پی می‌بریم. چه بسا که این ستاره هم‌اکنون از بین رفته باشد و ما ۵ میلیون سال بعد می‌فهمیم.
زمانی که منجمان روی خورشید انفجاری را می‌بینند، آن را در زمان واقعی رخدادش نمی‌بینند. نور این انفجار ۸ دقیقه در راه بوده‌است تا به زمین برسد.
نزدیکترین ستاره به زمین پس از خورشید، پروکسیما قنطورس هست که تقریباً ۴ سال نوری با زمین فاصله دارد. منجمان نمی‌توانند آن را همانگونه که در زمان حال است ببینند. تنها ظاهر آن را به شکل ۴ سال پیش مشاهده می‌کنند.
نظر و سپاس فراموش نشه.