امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

انواع فرآيند واجي _ نکته های نگارشی

#1
انواع فرآيند واجي _ نکته های نگارشی 1


#نکته_های_نگارشی
#انواع_فرآيند_واجي

فرآيندهاي واجي در زبان فارسي به چهار دسته تقسيم مي‌شود :

کاهش، افزايش، ابدال و ادغام

كاهش: کاهش یک واج در تلفظ (کاهش آوایی)
1- افتادن همزه پس از مصوت بلند " ا " در پايان واژه هاي عربي؛  مثل: انشاء – املاء – اجراء - استثناء
 
2- حذف واج " ت " و " د " در زنجيره ي گفتار، وقتي آخرين واجِ يك هجاي كشيده (چهاروجهي) باشد؛ 
مثل: دست بند = دس بند / دستيار = دس يار/ قند شكن = قن شكن / درست = دُرُس
 
3- حذف همزه ي آغازي برخي از واژه ها در زنجيره ي گفتار؛ 
مثل: برافتاد = بَرُفتاد / بازآمد = بازامد / دل آور = دلاور 
*( تمبر)  يك واژه ي پنج واجي است و ما در زبان فارسي، پنج واج پشت سر هم نداريم. به همين دليل " ب "با كاهش واجي همراه شده و به صورت ( تمر ) خوانده مي شود. كلمه ي ( لوستر ) هم پنج واجي است كه به دو هجا تبديل مي شود.

افزايش: آن است كه براي آسان شدن تلفظ، ميان دو مصوت يك صامت اضافه كنيم.

1-افزایش واجی فقط  در تلفظ و گفتار؛  
مثل: سياست، ديانت، بيابان، خيابان، كندوان، بانوان

2-افزايش واجي در نوشتار؛ تمام کلماتی که واج میانجی دارند؛
 مثل: مقاله ای(ا) -  هفتگی (گ) - خدای بزرگ (ی)  - سبزيجات (ج) – بهش گفتم (ه) 


اِدغام: گاهي دو حرف كه واجگاه مشترك يا نزديك به هم دارند، در یکدیگر ادغام می شوند؛
  مثل:  بدتر = بتّر / شب پره = شپّره / يك گانه = يگانه / قنددان = قندان / آباد ده = آباده

اِبدال: برخي از واج هايي كه در كنار هم قرار مي گيرند، به دليل هم نشيني ويژگي هاي هم را مي گيرند و يكسان مي شوند.

1- ابدال در مصوت: تبدیل  ــِ  در "  بـ " امر به ــُ  در کلماتی که با (و) همراه اند؛ مثل: بِخور = بُخور / بِدو = بُدو -  تبدیل ــَ در (ن) نهی و نفی به ــِ  در کلماتی که با (می) همراه اند.
مثل:  نَمی رفت = نِمي رفت - كلماتی مثل " خانَه و نامَه " که امروزه به صورت " خانهِ و نامهِ " تلفظ مي شود

2- ابدال در صامت؛
مثل: اجتماع = اشتماع / مجتبی =مشتبی / پنبه = پمبه / پنج شنبه = پنشمبه (كاهش و ابدال)

*در برخي کلمات ابدال، شکل نوشتاري گرفته است؛
مثل: سپید = سفید/  لکن = لیکن /  پارس = فارس

*تمام کلمات مُمال  مشمول فرایند واجی ابدال هستند.
مثل: سلیح، ملیح، مزیح و ...
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
:}
پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
  ⇚ دانلود کتاب عروض و قافیه نکته باز
  نکته در تکنیک های ترجمه ای _ عربی
  انواع اسب در ادبیات فارسی
  چند نکته مهم از شیمی دبیرستان
  انواع ظرف در ادبیات کنکور
  ۵ نکته مهم در رابطه با ترجمه عربی
  انواع مواد غذایی مورد استفاده در وعده های غذایی به زبان انگلیسی
  چند نکته مهم برای مطالعه زیست
  انواع «ما»_عربی کنکور
  نکته‌هاي مهم [درباره‌ي درس خواندن در ساعت‌هاي مختلف]

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان