01-08-2014، 12:19
تا کمتر از یک ماه دیگر جشنواره فیلم ونیز کار خود را با «پرندهباز یا حسن غیرمترقبه بیخیالی» ایناریتو آغاز میکند و با این اتفاق وارد فصل جدید جوایز و جشنوارهها میشویم. هرچند فیلم افتتاحیه فیلمی به شدت سطح بالا و محترم است و با خود نگاههای زیادی را به این جشنواره خواهد دوخت، اما نمیتوان کتمان کرد که هر مدیر جشنوارهای آرزو دارد فیلمی از دیوید فینچر و پل توماس اندرسون را در جشنواره خود داشته باشد. این در حالی است که این دو فیلم نه در ونیز، نه در تورنتو و نه در تلیوراید بلکه در جشنواره فیلم نیویورک برای اولین بار در سراسر دنیا به نمایش در میآیند. اما همانطور که قابل حدس است دلیل این اتفاق بسیار پیچیده است.
آلبرتو باربرا در مصاحبهای با «اسکرین دیلی» اعتراف کرد که او هم به دنبال فیلمهای فینچر و اندرسون بوده و در حالی که علت دقیق اینکه چرا آنها از شرکت در این جشنواره امتناع کردهاند را نمیداند، معتقد است:
نقل قول:"علت اینکه فیلمها شرکت نمیکنند همیشه روشن نیست. گاهی به این دلیل است که جشنواره ونیز برای برنامههای آغاز به کار فیلمهایشان خیلی زود است، یا هم استودیوهای مربوطه ترجیح میدهند فیلمشان ابتدا در آمریکا به نمایش درآید تا در خارج آن. حس میکنم آمریکا بیش از پیش بر روی تولیدات داخلی متمرکز شده و بازار داخلی را به بازار بین المللی ترجیح میدهد."
و البته دلایل برنامهریزی مالی هم میتواند دخیل باشد؛ چراکه گاهی هزینه فرستادن کارگردانان و ستارگان به جشنوارهای در اروپا چندان در فروش نهایی فیلم تاثیری نمیگذارد و در نتیجه صرفه اقتصادی ندارد. باربرا ضمن اشاره به این نکته که امروزه بازار چین بیشتر از اروپا سودآور است، بر این باور است:
نقل قول:"جشنوارههای اروپایی به معنی هزینه زیاد بدون خروجی زیاد هستند."
به طور خلاصه دلایل شرکت یا عدم شرکت یک فیلم در یک جشنواره پیچیده است و لزوما فقط به پرستیژ جشنواره یا روابط با فیلمسازان بر نمیگردد، بلکه برنامهریزیها برای اکران فیلم و حداکثر استفاده از جشنوارهها به منظور خروجی مالی هرچه بیشتر نیز دخیل است. همانطور که باربرا تایید میکند، «فاکس سرچلایت» به این دلیل «پرندهباز» را به ونیز فرستاد که نمایشش در کن بیش از حد زود بود:
نقل قول:"میدانستم فاکس سرچلایت نمیخواست فیلم را به کن بفرستد چراکه این تاریخ نسبت به اکران اکتبر فیلم در آمریکا خیلی زود بود. آنقدر در درخواستم برای دیدن [فیلم] پافشاری کردم تا اینکه فاکس سرچلایت پذیرفت... من همان موقع عاشقش شدم [و] احتمالا اشتیاقم بی تاثیر نبود، اما از اینکه این فیلم را در جشنواره داریم خرسندیم."
نقد فارسی !