25-02-2015، 14:49
عصب زوج 2 : عصب بينايي ( Optic Nerve )
زوج دوم:عصب بیناییoptic nerve
روش معاینه ی عصب دوم
معاینه ی این زوج مغزیث شامل جهار مرحله است:
1.بررسی توان بیناییvisual acuity
2.ارزیابی میدان بینایی visual field
3.دیدن ته چشم fundoscopy
4.بررسی تشخیص رنگ ها
توان بینایی visual acuity
صفحات ویژه ای را در فاصله ی 30سانتی متری هر چشم بیمار بطور جداگانه قرار داده از او می خواهیم خطوط را بخواند یا جهت انها را بگوید بدین منظور از صفحه ی روزنامه نیز می توان استفاده کرد.
روش دیگر اینکه بیمار باید از فاصله ی 6متری صفحات مخصوص چشم پزشکی را نگاه کند و به سوالات پزشک در مورد جهت حروف پاسخ دهد.
ساده ترین آزمایش برای ارزیابی توان بینایی این است که از بیمار بخواهیم تعداد و نام انگشتانی را که جلوی هر چشم بطور جداگانه می آوریم در فاصله های متفاوت بیان کند FINGER COUNT.در این آزمون باید جلوی چشم دیگر بسته باشد.
میدان بینایی VISUAL FIELD
میدان بینایی بطور همزمان و نیز با بستن یکی از چشم ها آزمایش می شود :در فاصله ی یک متری درست روبروی بیمار نشسته دست های خود را از طرفین باز می کنیم بطوری که از میدان دید خود و بیمار خارج نشویم سپس انگشت نشانه ی دست های خود را تک تک یا با هم تکان می دهیم و از بیمار می پرسیم کدام حرکت می کند؟یکی یا هر دو؟
دیدن ته چشم fundoscopy
برای دیدن ته چشم اغلب به دارو های گشادکننده ی مردمک نیازی نیست و کافی است مکان آزمایش را تاریک نماییم تا مردمکها باز شوند. در ضربه های مغزی نباید از دارو های گشادکننده ی مردمک استفاده نمود چون قضاوت کلینیکی را مشکل می کند. با افتا لموسکوپ ابتدا یک چشم و سپس چشم دیگر را می بینیم و توجه داریم که با چشم چپ خود چشم چپ بیمار و با چشم راست خود چشم راست او را مشاهده نماییم. هنگام افتا لموسکوپی باید از بیمار خواسته شود که بطور ثابت به دور نگاه کند.
زوج سوم:عصب اکولوموتورoculomotor nerve
هسته ی زوج سوم مغز میانی قرار دارد. شاخه های این زوج مغزی به ماهیچه های راست بالایی . راست داخلی . راست پایینی . مایل پایینی . بالابرنده ی پلک ها و عضلات عنبیه(مردمک ها) عصب می دهند.گشاشدن مردمک و افتادگی پلک نشانه خوبی برای آسیب این عصب می باشد که ممکن است ضایعه در مغز میانی یا در مسیر عصب بعد از مغز میانی تا کره ی چشم باشد.