امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

تحولات حرم مطهر در دل تاریخ

#1
Smile 
حرم مطهر امام رضا(ع) پیش از انقلاب ۱۲۰ هزار مترمربع بوده و اکنون با اجرای طرح توسعه و اتمام آن در دهه ۸۰ به بیش از یک میلیون مترمربع پس از انقلاب اسلامی رسیده است. حال بخش های مختلف حرم مطهر رابا هم مرور می کنیم.


روضه منوره

روضه یعنی باغ و گلستان و گلزار. درست مثل مضجع شریف حضرت رضا(ع) که دربرگیرنده پیکر مقدس ایشان است. این قطب انرژی (به گفته برجسته ترین روان شناسان) فضایی مربع شکل دارد و مساحتش تقریبا ۱۲۹ مترمربع بوده است که از این فضا قریب به ۱۸ مترمربع آن مساحت زیر پوشش ضریح است. همان طور که گفته شد، سطح آن با بهترین سنگ مرمر پوشیده شده و قطر دیوارهای اطراف آن که سنگینی گنبد بر آن سوار است تقریبا سه متر است. این مکان قدسی از چهار جانب به داخل و خارج از حرم مطهر مرتبط می شود.


سنگ مرقد مطهر

اولین یا قدیمی ترین سنگ مرقد، به ابعاد ۳۰۴۰ سانتی متر و ضخامت شش سانتی متر است که در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود. دومین سنگ مزار حضرت هم سنگ مرمر بسیار ممتازی است که از معدن توران پشت یزد آمده است. این سنگ با رنگ سبز چمنی همزمان با تعویض و نصب ضریح پنجم، بر مرقد امام هشتم(ع) نصب شد.


سرداب

سرداب علاوه بر معنای فضای خنک برای گذراندن تابستان های خوش، به منظور دفن اموات یا نگهداری تابوت مردگان احداث می شده است. فاصله پنجره نقره رواق دارالاجابه کنونی تا سرداب اصلی ۱۹.۵ متر و ارتفاع آن تا کف روضه منوره شش تا هشت متر است. این فضا به کف روضه بدون فضای خالی میان دو طبقه متصل است. ضریحی که حرفش شد دائم النصب است، یعنی ضریح فولادی نگین نشان (ضریح دوم) داخل این سرداب مقدس و بر فراز مرقد مطهر قرار دارد.


ضریح های مطهر

تاکنون پنج ضریح نصب شده روی مرقد حضرت رضا(ع) شناخته شده است.


ضریح اول / ضریح چوبی صفوی: این ضریح چوبی، تسمه های فلزی و پوششی از صفحات طلا و نقره دارد که در زمان شاه طهماسب صفوی در سال ۹۵۷ هجری قمری روی صندوق مرقد نصب شده بود.


ضریح دوم / ضریح نگین نشان نادری: این ضریح فولادی مرصع سال ۱۱۶۰ هجری قمری به دستور شاهرخ میرزا فرزند رضاقلی میرزا، نوه نادرشاه افشار ساخته شد.


ضریح سوم/ ضریح فولادی قاجاری: این ضریح فولادی ساده با ابعاد ۴۳ متر و ارتفاع حدود دو متر سال ۱۲۳۸ هجری قمری روی ضریح نگین نشان نصب شد.


ضریح چهارم / ضریح شیر و شکر: چهارمین ضریح به نام ضریح طلا و نقره معروف به شیر و شکر است که سال ۱۳۳۸ هجری شمسی با ارتفاع ۳.۳۰ متر روی ضریح نگین نشان نصب شد. بانی ساخت و طراح این ضریح مرحوم استاد سیدابوالحسن حافظیان بود که با هنرمندی استاد حاج محمدتقی ذوفن اصفهانی ساخته شد.


ضریح پنجم / سیمین و زرین: سال ۱۳۷۲ هجری شمسی به دستور تولیت عظمای آستان قدس رضوی، آیت الله واعظ طبسی، مطالعات و بررسی های مقدماتی ساخت ضریح جدید با طراحی استاد فرشچیان آغاز شد. دور خارجی ضریح با سوره مبارکه «یس» و «هل اتی» به خط ثلث با طلا و نقره تزئین شده و در چهار سوی این ضریح ۱۴ دهانه به نشانه چهارده معصوم(ع) طراحی شده است. طرح گل های آفتابگردان ضریح نیز نمادی است از لقب شمس الشموس. سقف و دیواره های درون ضریح مطهر را استاد فرشچیان طراحی کرده و استاد هنرمند کشتی آرای شیرازی و همکارانشان با اسماءالله و هنر خاتم کاری بسیار بدیع و زیبا این ضریح را تزئین کرده اند.


ساخت این ضریح مقدس پس از هفت سال با کیفیتی بسیار عالی و در استحکامی فوق العاده به اتمام رسید. ضریح ۱۲ تن و چهار متر ارتفاع دارد و همزمان با عید سعید قربان سال ۷۹ با حضور مقام معظم رهبری بازگشایی شد.


گنبد مطهر

گنبد طلای حضرت رضا(ع) دو پوشش دارد که بالای ضریح مطهر قرار دارد. پوشش اول گنبد، سقف حرم است که مقعر و مقرنس است و به آن قبه می گویند و ارتفاعش تا کف ۱۹ متر است. پوشش دوم آن بر فراز آن است که به آن گنبد گفته می شود. پوشش دوم، گنبد طلا، ازکف تا بلندترین نقطه اش ۳۱ متر فاصله وجود دارد. جالب است فضای خالی بین قبه و گنبد ۱۳ متر و دور خارجی گنبد ۴۲.۱۰ متر است.


شاید خیلی از افراد دوست داشته باشند بدانند نوشته های کمره ضریح چیست. اطراف گنبد دو کتیبه وجود دارد؛ اولی در کمربند دور گنبد و در ارتفاع حدود هفت متری در دو سطر به عرض حدود دو متر با حروف طلایی روی زمینه لاجوردی به خط ثلث جلی علیرضا عباسی است. در این کتیبه پیاده آمدن شاه عباس صفوی از اصفهان به مشهد و توفیق وی در تزئین گنبد منور و طلاکاری مجدد در سال های ۱۰۱۰ هجری شمسی تا ۱۰۱۶ شرح داده شده است. روی لوحی با زمینه سبزرنگ روی گنبد، مقابل ایوان عباسی صحن انقلاب اسلامی، تاریخ تجدید طلاکاری گنبد پس از پیروزی انقلاب اسلامی نوشته شده است. صفویان هم روی گنبد کتیبه دارند. در قسمت زیرین کتیبه، کمربندی با چهار ترنج به خط محمدرضا امامی دیده می شود. این کتیبه سال ۱۰۸۶ هجری قمری در زمان شاه سلیمان صفوی نوشته شده و در این ترنج ها به تعمیر، تزئین و طلاکاری مجدد گنبد اشاره شده است.
پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
Rainbow ماه رمضان، ماه وقایع مهم و تاریخ ساز !
  چرا بدن مطهر پیامبر اسلام (ص) بعد از سه روز دفن شد؟
  مرقد مطهر سیدالشهداء (ع) در تخریب و بازسازی چه روندی داشته است؟
  تاریخ شهادت امام محمدتقی(ع)(جوادالائمه)سال97امام جواد(ع)در۲۹ذیقعده سال220هجری(یکشنبه)
  تاریخ ماه محرم 97 :| تاریخ شروع محرم 1397 + پیامک
  تاریخ انقضای مهلت ها !
  پخش زنده حرم مطهر امام علی ابن موسی الرضا
  سنت حتمی الهی را در نمایشگاه تاریخ به نظاره بنشین
  حجاب در گذر تاریخ
  نقش زنان مسلمان در تاریخ

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان