11-05-2020، 19:04
دانشمندان با کمک مدلسازی توانستند دریابند چرا نوزاد انسان بلافاصله پس از تولد قادر به راه رفتن نیست در حالی که بسیاری از جانداران چند ساعت پس از تولد می توانند راه بروند.
به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از دانشمندان دانشگاه لوند در سوئد با ساخت الگویی که می تواند آغاز اولین قدمهای یک جاندار را با اطلاعاتی در رابطه با وزن مغز همان جاندار ( زمان تکامل مغز) پیش بینی و اعلام کند این جاندار می تواند مانند انسان بر روی کف پا بایستد و یا اینکه بر روی انگشتان دست و پا حرکت کند، دریافتند چرا نوزاد انسان در بدو تولد قادر به راه رفتن نیست.
نتیجه این مدل سازی نشان داد مکانیزم نرونی که زمینه ساز آغاز راه رفتن است در بسیاری از پستانداران به یکدیگر مشابه است و این مکانیزم در زمانی فعال سازی می شود که تکامل مغز آغاز می شود. به بیانی دیگر در حالی که نوزاد انسان تا قبل از یک سالگی و بچه فیل تا قبل از یک روزه شدن قادر به راه رفتن بر روی پاهای خود نیستند هر دو این فرایند را در نقطه مغزی مشابهی آغاز می کنند که آن مرحله آغاز تکامل مغزی است.
مطالعات پیشین محققان بر روی موشها نشانه هایی از رابطه میان آغاز راه رفتن و آغاز تکامل مغزی جانداران را آشکار کرده بود و آنها برای اثبات این نشانه ها به بررسی رابطه میان عوامل مختلف مانند ابعاد مغز و ساختار بیومکانیکی پاها و لحظه آغاز راه رفتن در میان 24 گونه پستاندار پرداختند.
محققان متوجه الگویی شدند که می توان آن را به واسطه تفاوتهای حجم مغز جانداران توضیح داد. نتایج نشان داد ساختار بیومکانیکی پاها نیز نقش مهمی در لحظه آغاز راه رفتن دارد اما به هر حال اهمیت آن به اندازه اهمیت عاملی مانند حجم مغز نیست و اینکه جاندارانی مانند انسان که قادر به ایستادن بر روی کف پای خود هستند زمان بیشتری را برای دستیابی به مرحله آغاز راه رفتن نیاز دارند.
بر اساس گزارش لایوساینس، محققان این نشانه ها را به ساختار مغز ارتباط دادند زیرا پاهای جاندارانی که بر روی کف پا می ایستند از ساختار بیومکانیکی بسیار پیچیده ای برخوردار است که این پیچیدگی نیازمند قدرت بالاتر مغزی برای پردازش و فعالسازی بوده و این قدرت بیشتر نیز نیازمند صرف زمان بیشتر برای تکامل مغز خواهد بود.