14-02-2021، 0:37
زرد شدن پوست نشانه چیست؟ زرد بودن پوست صورت چه خبری از وضعیت داخلی بدن می دهد؟ آیا زرد بودن پوست و چشم ها نشانه بیماری خطرناکی است؟ چرا پوست
زرد می شود؟ بعد از زرد شدن پوست چه کنیم؟
یرقان چیست؟
یرقان اصطلاح پزشکی است که زرد شدن پوست و چشم ها را توصیف می کند. خود یرقان یک بیماری نیست، بلکه نشانه ای از چندین بیماری اساسی ممکن است و اشکال مختلفی دارد که در سیستم بدنی شما وجود دارد.
بیلی روبین یک رنگ زرد است که با فروپاشی گلبول های قرمز خون در کبد ایجاد می شود و به طور معمول، کبد به همراه سلول های خونی قرمز قدیمی از بیلی روبین خلاص می شود.
زرد شدن پوست
21 دلیل زرد شدن پوست صورت
یرقان می تواند یک مشکل جدی در عملکرد سلول های قرمز خون، کبد، کیسه صفرا و یا پانکراس را نشان دهد ، در این بخش از سلامت نمناک لیستی از 23 دلیل یرقان و زرد شدن پوست صورت آورده شده است.
1. هپاتیت ها:
این شرایط التهابی کبد به علت عفونت، بیماری خود ایمنی، کاهش شدید خون، دارو ها، مواد مخدر، سموم و یا الکل ایجاد می شود که بسته به علت ممکن است حاد و یا مزمن باشد.خستگی، رخوت، از دست دادن اشتها، تهوع، استفراغ، خارش پوست ، درد بالای شکم، زردی پوست و یا چشم ها و تجمع مایع در شکم علائم ممکنش هستند.
2. زردی پوست نوزاد تازه متولد شده:
یرقان تازه متولد شده یک مشکل رایج است و زمانی اتفاق می افتد که نوزاد پس از زایمان دارای سطح بالایی از بیلی روبین در خونش است و غالباً با تکامل کبد کودک و به محض شروع تغذیه اش، به خودی خود از بین می رود و این به بیلی روبین کمک می کند تا از بدن عبور کند.
سطوح بسیار بالای بیلی روبین می تواند کودک را در معرض خطر ناشنوایی، فلج مغزی و یا اشکال دیگر آسیب مغزی قرار دهد و بنابراین، اگر پس از تولد رخ دهد، یرقان باید به دقت نظارت شود.
اولین نشانه از یرقان، زرد شدن پوست و یا چشم ها است که در عرض دوتا چهار روز پس از تولد شروع می شود و ممکن است قبل از رشد بدن از روی صورت شروع شود. علائم این بیماری که به طور خطرناکی بالا می رود، شامل یرقان می شود که در طول زمان، تب، تغذیه ضعیف، بی قراری و گریه بلند شایع می شود.
3. زردی پوست شیر مادر:
این نوع یرقان مرتبط با شیردهی است و معمولاً یک هفته پس از تولد رخ می دهد و معمولاً باعث بروز هیچ مشکلی نمی شود و در نهایت به خودی خود از بین می رود و باعث تغییر رنگ و زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها، خستگی، افزایش وزن ضعیف و گریه بلند خواهد شد.
4. تالاسمی از علت های زرد شدن پوست :
تالاسمی یک اختلال خونی ارثی است که در آن بدن یک شکل غیر عادی از هموگلوبین تشکیل می دهد و این اختلال منجر به نابودی بیش از حد سلول های قرمز خونی می شود که منجر به کم خونی خواهد شد.
سه نوع عمده تالاسمی وجود دارند که علایم و شدتشان متفاوت است. علائم این بیماری شامل ناهنجاری های استخوانی (به ویژه در صورت)، ادرار تیره، تاخیر در رشد و نمو و خستگی مفرط و پوست زرد یا رنگ پریده می شود.
تالاسمی
5. سرطان پانکراس از علت های زرد شدن پوست:
سرطان پانکراس زمانی اتفاق می افتد که سلول های لوزالمعده که یک اندام های حیاتی غدد درون ریز هستند و پشت شکم قرار دارند، سرطانی می شوند و از کنترل خارج می شوند. تشخیص سرطان ممکن است دشوار باشد و اغلب در مراحل پیشرفته بیماری تشخیص داده می شود. علائم شایعش عبارتند از:از دست دادن اشتها، کاهش ناگهانی وزن، درد شکم و یا کمر، لخته های خونی، یرقان (پوست و چشم های زرد) و افسردگی
6. هپاتیت B از دلایل زرد شدن پوست:
عفونت ناشی از ویروس هپاتیت B باعث التهاب کبد می شود. از طریق تماس مستقیم با خون آلوده، تماس مستقیم با سوزن آلوده و یا به اشتراک گذاشتن سرنگ، انتقال از مادر به نوزاد در هنگام تولد؛ دهان، واژینال و مقعدی با بقایای مایع آلوده منتقل می شود.
علایم رایجش عبارتند از:خستگی، ادرار تیره، درد مفاصل و عضلانی، از دست دادن اشتها، تب، ناراحتی شکم، ضعف و زرد شدن سفید چشم ها (صلبیه) و پوست (یرقان).مشکلات ناشی از عفونت مزمن هپاتیت B شامل زخم شدن کبد (سیروز)، نارسایی کبد، سرطان کبد و مرگ می شود.
7. هپاتیت C
بعضی از افراد نشانه هایی از قبیل تب، ادرار تیره، کاهش اشتها، درد های شکمی یا ناراحتی های مفصلی و یرقان را گزارش می کنند و عفونت هپاتیت C می تواند باعث التهابات کبدی نیز بشود.
هپاتیت C از طریق خون فردی که عفونت HCV دارد، انتقال پیدا می کند و تقریبا 70 تا 80 درصد از افراد مبتلا به این هپاتیت، علائمی از خود نشان نمی دهند.
8. هپاتیت E
هپاتیت E یک بیماری جدی در کبد است که علت آن ویروس هپاتیت E می باشد و این نوع عفونت با نوشیدن یا خوردن غذا یا آب آلوده، انتقال خون یا انتقال آن از مادر به نوزاد رخ می دهد. بیشتر این عفونت ها بعد از چند هفته برطرف می شود اما در موارد نادری می تواند باعث فساد کبد شود و زردی پوست، ادرار تیره، درد مفصلی، کاهش اشتها، درد شکم، بزرگی کبد، حالت تهوع، استفراغ، خستگی و تب از علائم این نوع هپاتیت هستند.
دلیل یرقان
9. بیماری کبد الکلی:
این نوع بیماری و التهاب کبد در نتیجه مصرف سنگین الکل در طول زمان اتفاق می افتد. علائم آن طبق میزان آسیب آن به کبد متفاوت است و خونریزی یا کبودی، خستگی، تغییر وضعیت ذهنی، درد و ورم شکم، حالت تهوع، استفراغ و کاهش وزن جزء نشانه های این مشکل می باشد.
10. هپاتیت D از علت های زرد شدن پوست:
عفونت منتقل شده از طریق ویروس هپاتیت B و D باعث ایجاد التهاب کبد می شود و اگر مبتلا به هپاتیت B هستید، در معرض هپاتیت D نیز قرار دارید.این عفونت شیوع دارد و در جریان خون فرد پخش می شود و می تواند به دیگری انتقال یابد و نشانه هایی شامل زردی پوست و چشم ه، درد مفصلی، درد شکم، استفراغ، کاهش اشتها، ادرار تیره و خستگی از علائم آن است.
11. سنگ کیسه صفرا:
سنگ کیسه صفرا زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی کلسترول، بیلی روبین یا زرداب در داخل کیسه صفرا وجود داشته باشد. سنگ کیسه صفرا معمولا درد یا علامتی ندارد و در این مورد، درد در قسمت بالا و سمت راست شکم یا هرگونه درد در شکم بعد از خوردن غذا های پرچرب اتفاق می افتد و دیگر علامت های سنگ کیسه صفرا شامل حالت تهوع، استفراغ، ادرار تیده، مدفوع سفید، اسهال، سوء هاضمه و آروغ می باشد.
12. هپاتیت A یکی از علت های زرد شدن پوست:
عفونت حاصل از ویروس هپاتیت A باعث التهاب در کبد می شود و این عفونت قابل انتقال است و می تواند از طریق غذا یا آب به فرد منتقل شود. این عفونت عموما شایع نیست و معمولا اثرات بلند مدت ندارد و می توان به راحتی از آن جلوگیری کرد.
نشانه هایی مثل حالت تهوع های ناگهانی، استفراغ، درد شکم، تب، کاهش اشتها و درد بدن از علائم این نوع عفونت است و ادرار تیره، مدفوع بی رنگ، زردی پوست و سفیدی چشم، خارش پوست و کبد بزرگ نیز می تواند چند هفته بعد از انتقال این ویروس رخ بدهد.
زرد شدن پوست
13. زرد شدن پوسته دلیل گشاد شدن کبد:
اسهال، کاهش اشتها و کاهش وزن، ورم شکم، کبودی و خونریزی، تغییر شکل رگ های خونی در زیر پوست، زردی و خارش پوست و انسداد مجرای صفرا از جمله این عوامل است. در این وضعیت حتما باید باید به اورژانس مراجعه کرد و معمولا علت این اتفاقات سنگ صفرا است و می تواند باعث آسیب به کبد و یا ایجاد تومورها، عفونت ها، کیست ها و مشکلات کبدی شود.
14. کم خونی داسی شکل:
کم خونی داسی شکل یا داس گویچه یک بیماری ژنتیکی است که سلول های خونی را در معرض قرار می دهد و باعث شکل داسی سلول های خون می شود .این سلول های خونی به راحتی در رگ ها محبوس می شوند و می تواند سد راه جریان خون به دیگر قسمت های بدن شوند.
سلول های داشی شکل بسیار زودتر از سلول های خونی طبیعی تخریب می شوند و کم خونی را به وجود می آورند و علائمی مثل خستگی مفرط، پویت و لثه بی رنگ، زردی پوست و چشم ها، ورم دست و پا و درد آن ها، عفونت های مکرر، درد شدید در سینه، کمر، بازو و ساق پا در این نوع بیماری قابل مشاهده است.
15. سرطان کبد از علت های زرد شدن پوست:
سرطان کبد یکی از انواع سرطان ها است که زمانی اتفاق می افتد که سلول های کبد سرطانی شروع به رشد غیر قابل کنترل کند. تفاوت سرطان کبد اولیه این است که این نوع سرطان از سلول های مختلف سرچشمه می گیرد که باعث ساخت کبد می شود و علائم این سرطان شامل ناراحتی در قسمت شکم، درد، عاجز بودن مخصوصاً در قسمت راست و بالای شکم می باشد.
نشانه های دیگری مثل زرد شدن پوست، سفیدی چشم ها، مدفوع گچی، حالت تهوع، استفراغ، کبودی یا خونریزی، ضعف و خستگی می باشد.
16. آماس لوزالمعده:
حتماً باید در چنین وضعیتی به اورژانس مراجعه کنید و درمان سریع را پیش بگیرید. این نوع التهاب و ورم دردناک در لوزالمعده معمولاً به علت سنگ های کیسه صفرا و استفاده بی رویه از الکل اتفاق می افتد. بخش سلامت نمناک توضیح می دهد که درد شدید و مداوم در قسمت بالای شکم و اطراف آن به کمر منتقل می شود و این درد ها زمانی بدتر می شود که به کمر تکیه داده باشید و روش های غلط در نشستن را استفاده کنید و احتمال حالت تهوع و استفراغ نیز وجود دارد.
زرد شدن پوست
17. کم خونی همولیتیک خود ایمنی:
این وضعیت نیز نیاز به درمان کاملا اورژانسی دارد.این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که بدن شما سلول های خونی را از بین ببرد و سرعت این تخریب سلول های خونی بالاتر از تولید آن ها باشد که این وضعیت اغلب بسیار نادر است.این بیماری ممکن است در هر دوره زندگی اتفاق افتد و می تواند کاملاً ناگهانی یا به تدریج باشد.
سلول خونی قرمز و تخریب آن باعث کم خونی شدید تا متوسط می شود و علائم این بیماری شامل ضعف، خستگی، کوتاهی نفس، پوست زرد یا رنگ پریده، ادرار تیره، ضربان قلب بالا، سردرد، درد عضلانی، حالت تهوع، استفراغ و درد شکم می باشد.
18. واکنش ناسازگار ABO:
این وضعیت نیز به درمان اورژانسی نیاز دارد و تقریباً می توان این وضعیت را یک مشکل نادر دانست اما کاملاً جدی می باشد. نشانه های این بیماری معمولا چند دقیقه بعد از انتقال آن از طریق خون اتفاق می افتد که می تواند شامل تب و لرز، سختی در نفس کشیدن، درد عضلانی، حالت تهوع، درد کمر؟ شکم، سینه، ادرار خونی یا غیره باشد.
19. حمله خود ایمنی به سلول های خونی:
این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که فرد در اثر مصرف یک نوع دارو باعث می شود که سیستم خود ایمنی اش به طور اشتباه به سلول های خونی خودش حمله کند. نشانه های آن چند دقیقه تا چند روز بعد از مصرف این دارو رخ می دهد و علائم آن شامل خستگی، ادرار تیره، پوست رنگ پریده، ضربان قلب بالا، کوتاهی نفس، زردی پوست یا سفیدی چشم می باشد.
20. تب زرد:
تب زرد یک مشکل کاملاً جدی است که در اثر نیش عنکبوت اتفاق می افتد. این بیماری در کشور های آفریقا و آمریکای جنوبی بیش از کشورهای دیگر وجود دارد و این وضعیت را می توان با واکسناسیون پیشگیری کرد. پس اگر قصد سفر دارید، حتما واکسن این بیماری را تزریق کنید.
نشانه های آن تقریبا شبیه ویروس آنفولانزا می باشد و شامل تب و لرز و سردرد و کاهش اشتها است. این عفونت ممکن است علائم خود را بعد از 24 ساعت ناپدید کند و دوباره علائم آن برگردد که شامل کاهش ادرار، درد شکم، استفراغ و مشکلات ضربان قلب، حمله ها خونریزی دهان و بینی و چشم ها باشد.
21. بیماری ویل:
این بیماری شدید یک عفونت باکتریایی لبتوسپیروزیس می باشد که به کلیه، کبد، ریه و مغز آسیب می زند. این بیماری می تواند از طریق خوردن آب یا مایعات دیگر آلوده انتقال پیدا کند. انتقال آن می تواند از طریق خون و ادرار بافت حیوانی انتقال پیدا کند. بیماری ویل علائمی از جمله حالت تهوع، کاهش اشتها، کاهش وزن، خستگی، پای ورم کرده، دست های باد کرده، کبد بزرگ شده، کاهش ادرار، کوتاهی نفس، افزایش ضربان قلب و زردی پوست و چشم ها باشد.
آزمایش ها و تشخیص علت زرد شدن پوست
درمانگر شما در وهله اول آزمایش خون را از شما می گیرد تا علت یرقان را مشخص کند. این آزمایش خون نمی تواند میزان کلی بیلبورین در بدن را نشان دهد اما می تواند به تشخیص نشانه هایی در این بیماری از جمله هپاتیت کمک کند.
یرقان
دیگر آزمایش های تشخیصی نیز استفاده می شود که شامل موارد زیر می باشد:
آزمایش عملکرد کبد، آزمایش های جدی تر از خون که باعث اندازه گیری سطوح مشخص از پروتئین ها و آنزیم هایی می شود که توسط کبد تولید می شود که مشخص می کند در زمان آسیب دیدگی یا سلامت کبد چه مقدار از این مواد تولید می شود، آزمایش خونی که می تواند شامل سونوگرافی یا سی تی اسکن ها باشد در تشخیص های جدیدتر از نمونه برداری استفاده می شود که نمونه کوچکی از بافت کبدی را برای آزمایش در زیر میکروسکوپ خارج می کنند،
یرقان در کودکان تازه متولد شده را از طریق آزمایش خون تشخیص می دهند که یک نمونه از یک قسمت از خون نوزاد را از شست پای او می گیرند.
درمان یرقان و زرد شدن پوست صورت
یرقان به خودی خود بیماری محسوب نمی شود اما ممکن است بیماری هایی را در درون خود به همراه داشته باشد و درمان آن بستگی به علت به وجود آمدن یرقان دارد، معمولاً درمانگر شما یرقان را پیدا می کند و فقط به نشانه های آن اکتفا نمی کند.
گاهی اوقات زردی پوست فرد می تواند در نتیجه رنگ پوست طبیعی خود فرد باشد و ربطی به بیماری یرقان نداشته باشد و معمولا یرقان در نوزادان تازه متولد شده بعد از یکی دو هفته خود را نشان می دهد.
یرقان با شدت متوسط در بیمارستان مورد درمان قرار می گیرد یا این که می توان آن را در خانه با خارج کردن بلیبورین اضافه انجام داد و در این درمان امواج نوری در فتوتراپی استفاده می شوند و روی پوست فرد کشیده می شود، این نور به بدن کمک می کند که بتوانند بلیبورین اضافه را حذف کند. حرکات مکرر در روده با مدفوع های متمایل به رنگ سبز یکی دیگر از اثرات جانبی رایج از این نوع درمان می باشد و فتوتراپی می تواند در موارد شدیدتر با استفاده از انتقال خون برای خارج کردن بلیبورین اضافه انجام شود.