01-04-2012، 10:33
(آخرین ویرایش در این ارسال: 01-05-2012، 12:50، توسط FARID.SHOMPET.)

ارتش نازی یا ارتش آلمان در دوران نازیسم، شاخهی زمینی ورماخت [نیروهای مسلح آلمان نازی] در کنار نیروی هوایی و نیروی دریایی آلمان آن عصر یعنی طی سالهای 1935 تا 1945م محسوب میشد. ارتشي كه متعلق به دوران هژمونی حزب نازیسم و رهبری شخص آدولف هيتلر بود و در جنگهاي جهاني دوم نقش موثري را ايفا نمود.
فرماندهان ارتش نازی طی سالهای حضور این ارتش در آلمان عبارت بودند از:
- از 1935 تا 1938م ژنرال سپهبد ورنر فن فریچ؛
- از 1938 تا 19 دسامبر م/1941م ژنرال فیلد مارشال فن براوخیچ؛
- از 19 دسامبر 1941 تا 30 آوریل 1945م پیشوا و صدراعظم آلمان آدولف هیتلر؛
- از 30 آوریل 1945 تا 8 می 1945م ژنرال فیلد مارشال فردیناند شورنر؛
ریاست ستاد ارتش نازی هم افراد زیر بودند:
- از 1 اکتبر 1933 تا 31 اکتبر 1938م، ژنرال لودویگ بک؛
- از 1 سپتامبر 1938 تا 24 سپتامبر 1942م ژنرال سپهبد فرانتس هالدر؛
- از 24 سپتامبر 1942 تا 10 ژوئن 1944م ژنرال سپهبد کورت تسایتسلر؛
- از 10 ژوئن 1944 تا 21 ژوئیه 1944م ژنرال یک ستاره آدولف هویزینگر؛
- از 21ژوئیه 1944 تا 28 مارس 1945م ژنرال سپهبد هاینتس گودریان؛
- از 1 آوریل 1945 تا 30 آوریل 1945م ژنرال پیاده هانز کربز؛
ارتش آلمان دارای رستههای مختلفی بود که میتوان از میان آنها به ارتشهای زمینی، گروههای زرهی، گروه جنگی و... اشاره داشت. همچنین این ارتش دارای سازمانی به نام سازمان آبوهر بود که به امور جاسوسی نظامی می پرداخت. ساختار و تشکیلات ارتش نازی به شرح زیر بود:
1) پیاده نظام تانک ارتش آلمان (پیاده نظام زرهی):
این نیروها که به یگانهای تانک وابسته بودند، مهمترین نیروهای ضربتی زمینی ارتش آلمان محسوب میشدند. آنها با خودروهای زرهپوش خود، یگانهای تانک را همراهی کرده و از همین رو همواره در خطوط مقدم جبهه خدمت میکردند.
2) سربازان عادی پیاده نظام:
گرچه چنین به نظر میرسد که در آغاز جنگ جهانی دوم، پیروزیهای اولیه ارتش آلمان مدیون همکاری تانکها و نیروی هوایی بود، اما بار اصلی نبردها را سربازان عادی پیاده نظام بر دوش میکشیدند. سربازان پیاده نظام ارتش آلمان از ساحل فرانسه تا جلگههای وسیع روسیه راه میپیمودند.
3) رسته توپخانه ارتش آلمان:
در بین لشکرهای غیرموتوری ارتش آلمان در جنگ جهانی دوم، لشکر توپخانه همچنان از اسب استفاده میکرد؛ به این صورت که کلیه سلاحها و وسایل حمل تدارکات با کمک اسبها جابجا میشد. توپ استاندارد لشکر توپخانه، هویتزر ۱۸، ۱۰۵ میلی متری بود که همراه با ۴ توپ دیگر در اختیار همه لشکرها قرار میگرفت.
4) یکان چترباز آلمانی در آغاز جنگ جهانی دوم:
یکان چتربازان آلمانی نقش مهمی در پیروزیهای اولیه نیروهای مسلح آلمان داشتند. بزرگترین پیروزی این چتربازها، تسخیر جزیره کرت Crete بود که نیروهای انگلیس، استرالیا و زلاندنو از آن دفاع میکردند.
5) یگان مهندسی رزمی ارتش آلمان:
به منظور رفع نیازهای مختلف، ارتش آلمان لازم دید به تشکیل یگانهای ماموریت حرفهای از قبیل یگان سرباز مهندسان آب- خاکی، یگان تانک و یگان چتربازان اقدام کند. همچنین در اینجا باید از یگانهای حمله نام برد که همراه با پیاده نظام، حملات مستقیم به پایگاههای دشمن را رهبری میکردند.
6) تانک تایگر و پیاده نظام ارتش آلمان:
در اواخر تابستان ۱۹۴۲م، یک تانک سنگین جدید آلمانی در میدانهای جنگ جهانی دوم ظاهر شد که معروف به ( Tigerببر ) بود. این تانک حدوداً ۶۰ تنی، مجهز به توپ ۸/۸ سانتی متری و پوشش زرهی بسیار ضخیم در قسمت جلو بوده و مایه وحشت و هراس دشمنانش میشد. اگرچه تنها ۱۳۵۵ دستگاه تانک تایگر ساخته شد و با اینکه مرتبا اشکال فنی پیدا میکرد و خراب میشد، اما این وسیله تا سال ۱۹۴۵م یعنی تا پایان فعالیتهای ارتش نازی در تمام جبههها حضور داشت.
جنگهای ارتش نازی
از ویژگیهای این ارتش حضور قدرتمند، گسترده و سرنوشتساز آلمان در جنگهای جهانی دوم بود، هيتلر با آزمودن افسران ورماخت در اينكه آيا واقعا آمادگي همكاري در نبردهاي پیش روی آلمان نازی را دارند یا خیر، طي سخنرانياش قريبالوقوع بودن جنگ با لهستان را به اطلاع آنها رساند. این آغاز جنگهای ازتش نازی محسوب میشود. جنگهاي ارتش نازي بعد از حمله به لهستان طي مراحلي فتوحات گستردهايي را نصيب آلمان كرد: "در مارس 1938م اتريش ضميمه آلمان شد و در سپتامبر همان سال قسمتي از چكسلواكي هم توسط این ارتش اشغال شد. در سپتامبر 1939م یعنی آغاز جنگ جهانی اول لهستان تسليم اين كشور و بين هيتلر و استالين تقسيم شد و در 8 ژوئن همان سال ارتش نازي سوئد را تصرف كرد و بعد از آن هلند و در نهايت پاريس بدست اين ارتش افتاد و در آوريل 1941م يوگسلاوي و يونان را نيز فتح كردند. اما از اينجا به بعد بود که پيروزيهاي ارتش نازيسم رو به افول رفت و سرانجام در حمله به شوروي و برخورد با زمستان سرد اين كشور ارتش نازي در هجوم به مسكو ناكام ماند و روسها و انگليسيها و امريكاييها به سمت آلمان پيشروي نمودند. و سرانجام خودكشي هيتلر در 30 آوريل 1945م و صلح بدون شرط جانشينش درياسالار دونيتز با قواي متفقين، به فعاليتهاي جنگي اين ارتش و دیگر نیروهای مسلح آلمان در دوران سلطه نازيسم پايان داد.

ارتش سري و ارتش نازی
عنوان ارتش سري را براي اين مطلب از اين جهت گذاشتيم كه در آلمان هيتلري گروههايي نظامي وجود داشت كه شرح وظايف آنها جدا از ارتش نظامي معمول بود و اين دستهجات نظامي در داخل خود آلمان شأن و جايگاه خاص خود را داشتند. كادر ارتش سري حتي در مواقع لازم بر ارتش معمولي آلمان و افسران آن نيز نظارت داشتند. از اين گروههاي نظامي داخلي آلمان هيتلري در سه دسته ياد شده است:

1) اس .آ (S.A): اين گروه شامل افرادي با يونيفرم قهوهاي بودند كه تشکیلات آنها از ابتداي تأسيس حزب نازي با كمك سرگرد "فون روهم" و تعدادي از افسران قديمي تأسيس شده بود. از فعاليت اين گروه در زمان رهبري حزب ناريسم توسط هيتلر، انجام شبه كودتا عليه دولت وقت آلمان با عنوان "مغازه آبجوفروشي" بود كه در آن خود هيتلر نقش اصلي را ايفا ميكرد و لذا در اين كودتا دستگير و زنداني شد. با گذشت زمان اين تشكيلات بعد از رهبري هيتلر در آلمان در 1934م، آنقدر قدرتمند شده بود كه كنترل آن حتی از توانایی هيتلر هم خارج بود. گاهي از اعضاي اس.آ، ژنرال "كورت فون اشلايشر" كه در مركز نظامي ارتش نفوذ داشت با "روهم" عليه فرماندهان ارتش توطئهچيني ميكردند؛ قدرت اين دو عضو اس.آ به حدي بود كه ميتوانستند حتي هيتلر را سرنگون كنند. سرانجام اقدامات مداخلهآميز اين گروه در ارتش نارضايتي زيادي را در ميان فرماندهان ارتش ايجاد كرد تا اينكه هيتلر كه احساس خطر ميكرد با فرماندهي ارتش متحد شد و يك قواي فوق سري موسوم به گروه اس.اس را شكل داد و سرانجام تمامي رهبران اس.آ طي برنامه غافلگيرانهاي كه قرار بود در 30 ژوئن 1934م در منطقه دوي-سي آلمان گردهم آيند، توسط اس.اس دستگير و راهي زندان شدند و رهبر اين گروه "روهم" نيز اعدام شد. گفته شده كه:" اين گروه با فرانسه در ارتباط بودند و به پشتوانه سفير فرانسه قصد كودتا عليه هيتلر را داشتند."

2)اس.اس S.S)): اين گروه شامل افرادي با يونيفرم سياه بودند. با بروز اختلاف بين قواي اس.آ و هيتلر و فرماندهان ارتش، اين تشكيلات نظامي شكل گرفت، وقتي كه فرماندهان نظامي دستگيري فرماندهان اس.آ را به هم تبريك گفتند نميدانستند كه قواي جديد (اس.اس) به مراتب قويتر و شديدتر از قواي قبلي بر كار آنها نظارت ميكنند.
3)گشتاپو: يا دستگاه پليس مخفي آلمانی رياست اين گروه شخص هيتلر بود. گشتاپو مأمور نظارت بر فعاليت شهروندان و كنترل آنها بود.
سر انجام ارتش نازی با پایان جنگ جهانی دوم و خودکشی هیتلر و فروپاشی حکومت نازیسم در آلمان به کار خود پایان داد.
ازnazicenter.ir