مسابقات تيس كوپال در ايران باستان
اونتاش گال پادشاه ایران که در آن زمان ایلام نامیده می شد و حکومتش از شھر نیمروز ( در افغانستان کنونی ) بود تا رود دجله ، پس از رسیدن به قدرت در سال ١٢۶۵ پیش از میلاد دو کار بزرگ انجام داد اول آنکه شھری جدید به نام اونتاش بنا کرد و در آن زیگورات برپا ساخت ، دیگر آنکه مسابقات و آوردھای ورزشی برگزار می نمود که ورزشکاران از خاور و باختر جھان به تیس کوپال ( محلی در نزدیکی چابھار کنونی) می آمدند تا آورد جانانه ایی را برگزار نمایند .مسابقات تیس کوپان در سرزمین ایران باستان ٢٩١ سال پیش از مسابقات المپیک در یونان برگزار می شد . و البته نکته اساسی در اینجا این بود که مسابقات تیس کوپال صرفا ورزشی بود اما در بازیھای المپیک یک جشن مذھبی بود که برای ادای احترام به زئوس ( پادشاه خدایان یونان ) در صحن مربوط به او برگزار می شد . و شرکت کنندگان آن مسابقات ھمه اھل شھر آتن بودند و حتی در حد کشور یونان ھم نبود . اینجاست که به سخن ارد بزرگ اندیشمند برجسته بیشتر پی می بریم که : ایران زایشگاه تمدنھاست.
آوردھای تیس کوپال ھر سال در فصل پاییز از پانزده مھر آغاز و تا سوم آبان ماه ادامه می یافت .
باستانشناسان معتقدند پایان فصل تابستان و کشاورزی باعث می شد ھمه با خیالی آسوده در این مسابقات شرکت کنند این آوردھا در نه دسته ، در رشته ھای کشتی ( تنھا برای مردان ) ، تیر و کمان ( زنان و مردان ) ، شنا ( فقط مردان )، چوگان ( مردان و زنان ) و شمشیربازی ( تعدادی از شمشیر ھای چوبی آن مسابقات
امروزه از تپه باستانی تیس کوپال بدست آمده ، شمشیر بازی ھم برای زنان و ھم مردان بود است ) ، وزنه برداری ( فقط برای مردان و بھ شیوه ای خاص ) ، دو ( زنان و مردان ) ، اسب دوانی ( مردان و زنان ) و پرتاب نیزه ( مردان و زنان ) برگزار می شد .
جوایز تنھا به نفرات نخست داده می شد البته جوایز آن آوردھا در نوع خود بی نظیر بوده است چرا که به ھر یک از قھرمانان صدفی پر از مروارید اھدا می گشت صدف ھا را از جزیره لاوان می آوردند.